Warsztaty edukacyjne zdrowego odżywiania pod hasłem ,,Zdrowo kolorowo jem”.
21 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Jest to świetna okazja do tego, aby przypomnieć rolę warzyw i owoców w naszej diecie.
W świetlicy naszego domu odbyły się warsztaty edukacyjne zdrowego odżywiania pod hasłem ,,Zdrowo kolorowo jem”.
Celem zajęć było m.in.: uświadomienie, że warzywa i owoce mają dużą wartość odżywczą i ich obecność w codziennej diecie jest niezbędna dla zachowania zdrowia, zapoznanie z wybranymi witaminami i pierwiastkami zawartymi w owocach i warzywach oraz wskazanie ich pozytywnego wpływu na organizm, poznanie pięciu grup kolorystycznych owoców i warzyw, kształtowanie nawyku jedzenia owoców i warzyw przy każdym posiłku, a także nauka samodzielnego wykonywania sałatek i surówek oraz komponowania dań na talerzu podkreślającego estetyczne walory potraw.
Na uwagę zasługuje również piękne wyeksponowanie świeżych owoców i warzyw w kolorowej scenerii jesiennej. Nasze warsztaty oprócz walorów edukacyjno – poznawczych były pełne niewątpliwych doznań smakowych, wzrokowych, zapachowych oraz wniosły dużo zdrowia i pozytywnych emocji.
Fotorelacja z przebiegu zajęć - w galerii.
Warsztaty edukacyjne zdrowego odżywiania pod hasłem ,,Zdrowo kolorowo jem”.
[ Grafika. 27 fotografii kolorowych przedstawiających przebieg warsztatów edukacyjnych o tematyce zdrowotnej. Obrazy zawierają: osoby, żywność, owoce, warzywa, sałatki, przetwory, ciasto śliwkowe, dekoracje jesienne.]